sreda, 10. junij 2015

Mesne kroglice "univerzal"

Mesne kroglice v solati
Recept za mesne kroglice je odlična osnova za raznovrstna kosila v poletnem in zimskem času. Dodamo jih lahko osvežujoči solati, kuhanemu rižu ali pire krompirju z dodatkom omake,...
Prednost teh kroglic je tudi v tem, da jih lahko pripravimo večjo količino in jih vzamemo iz zamrzovalnika vsakič, ko potrebujemo hitro kosilo (da ne uporabljamo samo piščančje meso). 
Priprava mesnih kroglic je izredno komplicirana;-) Torej: Segrejemo žlico olivnega olja in na njem prepražimo na kockice narezano čebulo. Pred koncem praženja dodamo še sesekljan ali pretlačen strok (ali dva) česna. Ohlajeno zadevo primešamo mletemu mesu in dodamo še šopek peteršilja (velikost odvisna od vaših želja) ter nekaj sesekljanih listkov drobnjaka. Pridružita naj se še 2 jajci in pribl. 3 žlice drobtin. Zaključimo z mletim poprom in mleto papriko ter soljo po okusu (tvegano?).
Oblikujemo kroglice v velikosti oreha (večjega ali manjšega) in jih cca 10 minut pražimo na treh žlicah olja. 
V poletnem času, ko to pišem, nam mesne kroglice najbolj ustrezajo v solati, najraje sestavljeni iz vseh vrst zelenjave, dodamo pa tudi 2 dcl riža, kuhanega v osoljeni vodi. Vse skupaj je še kanček boljše, če z vrha potresemo nariban parmezan.
Dober "lajf";-)

Sestavine za mušketirje:
- olivno olje
- 1 čebula (jaz dam raje večjo)
- strok ali dva česna
- 500 g svinjskega ali mešanega mletega mesa (tudi piščančji je že prišel prav)
- šopek peteršilja
- šopek drobnjaka (tudi brez njega bo ok)
- 2 jajci
- mleti poper, mleta paprika, sol
- nariban parmezan

Ni komentarjev:

Objavite komentar