petek, 07. november 2014

Gamberi z rižem

Gamberi z rižem
Res sem malo za časom, saj sem tokrat za kosilo prvič uporabil repke kozic oz. gambere. Na splošno imam rad razne rižote, malo zaradi po pravilu dobrega okusa in malo bolj zaradi preproste in dokaj hitre priprave. Gamberi so radi v družbi raznih dodatkov, radi tudi plavajo v raznih juhicah (npr. v porovi juhi), tokrat pa sem jih končno uporabil v rižoti. Sama priprava je morda skregana z raznimi pravili kuhanja, ampak sam se na to ne oziram preveč. Torej...
V nekaj vročega olivnega olja sem pahnil na kockice nasekljano čebulo. Ko je posteklenela, sem dodal na kockice narezano malo bučko (za veliko pest je bilo robe). Za bučko je vskočila zmrznjena mešanica zelenjave Natureta (tudi ena velika pest) in potem še dve pesti tenko narezanega kitajskega zelja. Kot ponavadi (in tudi tokrat), sem dodal tudi dva ali še raje tri stroke drobno nasekljanega česna.
Ko je torej česen blazno zadišal, sem primešal še 3 dcl opranega basmati riža in še nekoliko popražil. Tu je prišlo na vrsto 3 dcl suhega belega vina, ki ga nisem popil, ampak z njim napil riž. Ko se je vse skupaj malo podušilo, sem dodal še 2 dcl vode. Ko je bodoče kosilo zavrelo, sem pridodal še gambere, ki so bili kupljeni kuhani in zmrznjeni, tako, da za njihovo pripravo ni potrebno veliko časa in jih lahko dodate tik pred koncem. Pred koncem prav tako dodamo še začimbe, s katerimi pa ni pametno pretiravati (žajbelj in rožmarin sta kar močna).

Za dva para:

- 1 čebula 
- 1 velika pest narezane bučke
- 2 pesti tanko narezanega kitajskega zelja
- 2 ali 3 stroke česna
- 3 dcl basmati riža
- 3 dcl suhega belega vina
- 2 dcl vode
- 500 g gamberov
- sol, bazilika, žajbelj, rožmarin

Ni komentarjev:

Objavite komentar