sobota, 05. april 2014

Mlečna kaša

Mlečna prosena kaša
Za kosilo včasih, v želji po hitro doseženem končnem izdelku, skuham mlečno proseno kašo, ali preprosto "kašo". Ker imamo doma tri punce in ker je prosena kaša menda dobra za lase, imam zelo dober izgovor za kuhanje "kašastega kosila". Proso je (če kdo še ne ve) primerno tudi za ljudi s celiakijo, saj je to žito, ki ne vsebuje glutena.
Torej: kašo najprej temeljito operem in jo nežno (c'est moi) položim v lonec, v katerem je toliko vode, da jo prekrije. Raje nekaj več kot manj. Nežno jo kuham do vretja, nato dodajam mleko po potrebi, toliko, da se še z lahkoto meša. Pred ali po dodajanju mleka med kašo naribam olupljeno jabolko. Gostejša kot je kaša, bolj moramo paziti na jakost kuhanja, saj se rada "prime". Med kuhanjem operem pest rozin, ki jih nato dodam kaši. Solim, sladkam (o greh, vendar deloma sladkam s stevio, ker pa ta rahlo zagreni, dodam tudi nekaj rjavega sladkorja in vrečko vanilijevega sladkorja). Na koncu ali malo prej vmešam še žlico masla, saj zadnje raziskave kažejo, da holesterol dvigujejo hidrogenirane maščobe oz. transmaščobe, kar pa maslo menda ni;-). 
Jaz in naša najmlajša, v spomin na čase ko sva bila še pastirčka, kašo vedno jeva z leseno žlico;-)

Za 4 pastirje:

- 400 g prosene kaše
- 1l mleka ali malo več
- pest rozin
- jabolko
- sladkor (ali bolj zdravi naravni nadomestki) po želji in okusu
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja (ali pa ne)
- sol po okusu
- žlica masla

Dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar